Poteten!

I dag har jeg levert eksamen min og kan forhåpentligvis kalle meg Kostholdsveileder, i tillegg til det jeg er fra før: Naturforvalter og Potet!

Tittelen Naturforvalter fikk jeg etter min Barchelor ved Høgskulen i Telemark. Denne tittelen er ikke så mye praktisert, men den andre tittelen min, Potet, er ganske så godt innarbeidet. Potet har jeg nå vært ved Yttervik gard i snart 20 år. Jeg flytta hjem til hjemgården, tok med meg en mann fra forblåste Ørlandet og stiftet familie.

I tillegg til å følge opp fire barn har jeg bygd opp mitt eget firma. Restaurert gamle hus på gården og tatt de i bruk til selskapslokaler og overnatting. Når en plutselig står der med ferdige, flotte lokaler til utleie må en også servere mat. Poteten tok oppdraget og har nå vært kokke til tusenvis av gjester gjennom årene vi har drevet på. Det har vært nervepirrende, spennende, utfordrende og artig! Det er her begrepet potet kommer inn i bilde. Potet kan brukes til alt. Lage mat, vaske, dekke bord, servere, male, snekkere, grave i jorda og dyrke urter. Når vi så er to gode poteter på samme gård er det utrolig hva vi kan få til. For jeg må si at dette hadde jeg ikke klart uten en mann, som attpåtil er elektriker (les sparte penger), utøvende og etterhvert dyktig rørlegger (les enda mer sparte penger) og sannelig også litt snekker (les store sparte penger). Om han i tillegg klarer å skrelle poteten innimellom.....det sier seg selv med alle de ungene som har ramla på bordet.

Men nå er jeg altså Kostholdsveileder! Nok en rett å servere poteten til. Det er dette som har opptatt meg mest de siste årene. Mat sett opp mot helse. Det er så mye vi omgir oss med som påvirker vår helse, maten er en av de. Om vi tar hensyn til det genetiske vi har arvet, setter det sammen med riktig mat for kroppen og beveger oss slik vår kropp ønsker at vi skal bevege oss, da kommer vi langt. Som en del av alt det andre vi driver med på Yttervik gard ønsker jeg nå og formidle god mathelse ut til folket. Er det fest og bryllup så skal vi ikke tenke så mye på dette, men for de som vil ha hjelp, lære mer, bli inspirert og ta skrittet og utforske seg selv og sin kropp, så vil poteten være her for deg. Men nå må jeg komme med en innrømmelse....

Jeg sier det rett ut: Potet er jo faktisk ikke det beste du kan spise!!! Så hva nå? jeg vil jo ikke være en potet som springer rundt i kroppen din og forstyrrer blodsukker og kludrer til slik at du blir syk. Jeg får farge håret mitt grønt og springe rundt som en brokkoli heretter, den kan faktisk også brukes til alt :-)